Catalunya manté l’ocupació estable però la reducció dels ERTO es frena
Catalunya manté l’ocupació estable però la reducció dels ERTO es frena

Catalunya manté l’ocupació estable però la reducció dels ERTO es frena

08/03/2021

Catalunya inicia l'any 2021 amb uns nivells d'ocupació estables, però, l'allargament de les restriccions que es van adoptar després del període nadalenc ha afectat l'evolució del mercat laboral i el consum. Així ho recull el Baròmetre de la Cambra de Barcelona de febrer, que certifica un cert alentiment en la reducció de treballadors en ERTO al gener i un fort deteriorament de les compres a la gran majoria d'activitats, que perden la campanya de Nadal.

Tanmateix, el Baròmetre ens demostra que la producció industrial, la mobilitat, el consum d'energia i les pernoctacions de turistes catalans al sector turístic s'han vist afavorides en aquest primer mes de l'any.

Pel que fa al nombre d'empreses, el volum total continua reduint-se gradualment des de juliol. Si bé en termes anuals s'observa una reducció del ritme de caiguda al gener, la pèrdua significativa experimentada en el darrer any dibuixa un horitzó difícil a curt termini en termes de recuperació. Aquesta situació es produeix en un context en què l'economia espanyola arrenca amb un retrocés més intens en comparació amb la zona euro.

El nombre d’assalariats es manté pràcticament igual

L'ocupació al gener es manté pràcticament estable respecte al desembre amb uns 2,55 milions d’assalariats i els ERTO han disminuït molt lleugerament. El 2021 comença amb una suau reducció de treballadors en ERTO, que deixa la xifra en aproximadament 156.798 persones. No s'ha assolit per tant el mínim registrat a l’octubre.

Des del mes de juliol, el nombre d'empreses ha continuat minvant fins a situar-se en poc més de 236.000 al gener, xifra que suposa un 7,6% menys en termes anuals. Aquests valors suposen una pèrdua important d'empreses i ofereixen una fotografia molt clara de com la crisi ha impactat sobre el nostre teixit econòmic.

El consum continua a la baixa

L'allargament de les restriccions d'obertura i de mobilitat ha pressionat el consum encara més a la baixa a Catalunya durant el darrer mes, segons TPV de Banc Sabadell. L'àmplia majoria de sectors registren un aprofundiment del descens de la despesa en TPV, destacant el -52% en restauració o el -43% en roba.

El consum d'energia creix a la indústria a les acaballes de 2020

Pel que fa a la producció a la indústria, a l'últim mes del 2020 el descens va ser només de l’1,6% i aconsegueix reduir el ritme de caiguda. La producció de béns intermedis va créixer un 6,6% al desembre, mentre que la de béns d'equipament i de consum no durador registren el descens més gran amb un -7,9%. 

Al mes de desembre es percep també un augment del consum d'energia elèctrica per primer cop en tot l'any a la indústria, alhora que els serveis moderen el descens. El consum d’energia ens deixa una altra xifra positiva: al gener, durant els dies feiners, la demanda d'aigua va fregar el terreny positiu per primer cop des de finals de setembre amb un increment del 0,4%.

El turisme domèstic reactiva tímidament les pernoctacions

El turisme és, encara, un dels sectors que més està patint més danys econòmics que ha deixat la pandèmia. Segons el Baròmetre, es manté estable respecte mesos anteriors, però, l'aeroport de Barcelona, ha enregistrat un 88% menys de moviment de passatgers respecte a l'any passat.

Tanmateix, al desembre s'ha notat una recuperació de les pernoctacions per part de turistes catalans gràcies al relaxament de les restriccions de mobilitat amb aquesta finalitat durant Nadal.